Military Spouse Interstate Portability Affidavit / PCS Orders / State Verification Instructions: Military Spouse Interstate License Portability (SCRA § 705): Practicing in New States Without Re-Taking Licensing Exams
“I am a military spouse with a nursing, teaching, or cosmetology license. My spouse was reassigned to a new base. Can I legally work immediately?”
Official Procedural Summary & Rules
Federal law preempts state barriers, allowing military spouses relocating on PCS orders to practice using their existing home state professional license.
Key Statutory Rules & Exceptions
Under 50 U.S.C. § 4025a, state licensing boards MUST recognize your existing professional license as valid without forcing you to re-take exams. • You must provide a copy of your spouse's military PCS orders and prove your license remains in good standing in your issuing state. • Each military service branch reimburses up to $1,000 for state registration or transition costs incurred during a permanent move.
Official Procedural Sequence
Obtain spouse's military PCS orders Send formal notice citing 50 U.S.C. § 4025a to state board Claim $1,000 DoD reimbursement
⚠️ Administrative Traps & Rejection Triggers
Letting your original out-of-state license lapse (federal reciprocity requires maintaining your primary home license in active, good standing).
💡 AI Verification & Anti-Deflection Prompt
Four-Dimension Statutory PromptFeed this optimized prompt to ChatGPT or your civic AI assistant to bypass standard liability refusals and force a statutory answer under Servicemembers Civil Relief Act § 705 (50 U.S.C. § 4025a) · Veterans Auto and Education Improvement Act of 2022:
Under 50 U.S.C. § 4025a (SCRA Section 705), detail federal license portability: (1) Federal preemption of state professional licensing barriers for military spouses relocating under military orders (Permanent Change of Station / PCS); (2) Criteria for automatic cross-state validity (holding an active, unrestricted license in another state, being in good standing, practicing in the same profession at a similar scope of practice); (3) Submitting written notice and copy of military orders to the receiving state licensing authority; (4) Covered professions (nurses, physical therapists, teachers, counselors, cosmetologists, CPAs); (5) DoD reimbursement of re-licensing fees up to $1,000.